FAQ

FAQ frequently asked questions (veel gestelde vragen)

1. Acupunctuur: wat is het en hoe werkt het?

Acupunctuur bestaat al zo’n 3000 jaar, dat maakt het een van de oudste behandel methoden van de wereld. Het idee is dat je lichaamsenergie (Qi) door bepaalde banen (meridianen) door je lichaam stroomt. Als je gezond bent stroomt de Qi ongehinderd zoals het hoort. Wanneer er ergens een verstoring is van de Qi stroom veroorzaakt dat klachten. Door de Qi / meridiaan te prikkelen kan je Qi stroom beïnvloeden. Dit prikkelen kan je door te prikken met een naald (acupunctuur) maar ook door massage of warmte (moxa). Een acupuncturist weet welke punten hij/zij moet prikkelen om je klachten op te lossen.

2. Wat is yin en yang?

Yin en Yang zijn elkaars tegenpolen, maar de een kan niet zonder de ander. Het is een manier om de status van een proces te beschrijven. Ze worden gebruikt om te verklaren hoe het voortdurende proces van natuurlijke verandering in elkaar zit. Het karakter Yin geeft oorspronkelijk de schaduwkant van een helling weer, en Yang de zonzijde.

Yin wordt geassocieerd met kwaliteiten zoals donker, koude, binnenkant, buik, passiviteit, rust, nacht en wordt als vrouwelijk aangeduid.

Yang wordt geassocieerd met warmte, licht, buitenkant, rug, actie, dag en wordt als mannelijk aangeduid.

Zo heeft een etmaal de yin yang cyclus, dag is yang en nacht is yin. Maar een jaar ook, zomer is yang en winter Yin. Zo kan je alles opdelen in yin en yang. Het menselijk lichaam is niet anders, rug is yang, buik is yin, koorts is yang, koude voeten yin etc.

3. Doet het pijn?

Soms durven mensen niet aan acupunctuur te beginnen omdat ze denken dat het pijn doet. Want de ervaring die men heeft is die met injectie naalden. Acupunctuur naalden zijn echter vele malen dunner en flexibeler dan injectie naalden. Vaak voel je de naald niet eens, en voor mensen die heel gevoelig zijn, zijn er speciale technieken waardoor je echt (bijna) niets voelt. Of er kunnen massage technieken en kruiden toegepast worden. Als je de naald al voelt als geprikt wordt voel je hem daarna niet meer zitten. De naalden zijn steriel en worden maar een keer gebruikt zodat ze altijd scherp zijn en geen pijn doen.

4. Waar kan je acupunctuur voor gebruiken?

Acupunctuur heeft zich in de loop van duizenden jaren ontwikkeld. En kent vele toepassingen en is een holistische behandel methode. Vaak komen mensen met een klacht maar verdwijnen andere klachten ook na een paar behandelingen doordat het hele lichaam aangepakt wordt. Het gaat te ver om alle toepassingen op te sommen maar acupunctuur kan worden toegepast op acute en chronische ziekten die betrekking hebben op de spieren, gewrichten, de huid het zenuwstelsel, ademhalingsproblemen, verteringsstelsel, gynaecologische aandoeningen, verslaving, emotionele en psychologische problemen.

Weet u niet zeker of uw klacht behandeld kan worden kunt u dit altijd even vragen door een mailtje te sturen naar info@bojin.nl of door te bellen naar 06 4388 7997.

5. Moet ik er in geloven of werkt het echt?

Acupunctuur bestaat al ruim 3000 jaar, niets kan zolang bestaan zonder echt te werken. Het is een op ervaring gebaseerde behandel methode dus als het niet werkt wordt het niet gebruikt. Na die 3000 jaar is er dus echt wel wat bruikbaars uit gekomen. Acupunctuur wordt ook succesvol toegepast op dieren, en dieren kan je niets wijsmaken. Er wordt tegenwoordig veel onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur en er wordt steeds meer ontdekt dat acupunctuur echt wat doet en resultaat heeft.

6. Hoe ziet een behandeling er uit?

Wanneer je de eerste keer naar de praktijk komt zal er naar je gegevens gevraagd worden. In mijn behaaglijke kamer/behandelingsruimte gaan we je klachten bespreken en zal ik je een enkele vragen stellen. Sommige van deze vragen zullen misschien niet relevant lijken maar omdat acupunctuur een holistische aanpak heeft kijken we naar het hele systeem. Ook zal ik antwoord geven op evt. vragen die jij hebt. Daarna zal ik beide polsen voelen, evt. naar je tong kijken en je buik voelen. Dit zijn belangrijke hulpmiddelen om een goede diagnose te stellen. Ze helpen te vinden wat de oorzaak is van elk gebrek aan evenwicht.

Dan beginnen we met de behandeling die bestaat meestal uit het plaatsen van een aantal naalden maar ik kan ook moxa en cupping gebruiken om jou klacht te behandelen. Terwijl je luisterd naar een rustig achtergrond muziekje kan je ontspannen terwijl de specifiek voor jouw gekozen acupunctuurpunten gestimuleerd worden door de naalden. Dit is vaak erg aangenaam en veel patienten vallen zelfs in slaap. Na zo’n 15-20 min. zal ik de naalden verwijderen en kunnen we nog kort napraten over uw ervaring en vragen.

7. Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het aantal behandelingen hangt in grote maten af van hoelang en hoe erg de ziekte is. Een acute klacht zal veel sneller resultaat zien dan een langslepende chronische aandoening. Hierbij zal er ook resultaat zijn maar het zal langer duren voor de klacht verdwenen is. Iedereen is verschillend en iedereen reageert dus ook verschillend op de behandelingen.

We gaan natuurlijk samen kijken wat het beste en haalbaar is maar in het algemeen is het het beste om in het begin de behandelingen korter op elkaar te plannen en dan langzaam afbouwen. Een behandel plan zou er als volgt uit kunnen zien:

Fase I: vier a vijf behandelingen over twee tot vier weken. Als het goed is zal je snel resultaat zien, een enkele keer duurt het een paar behandelingen voor het beter gaat. Als het eenmaal duidelijk beter gaat gaan we over op fase II.

Fase II: een behandeling per week over een periode van 2 maanden.

Fase III: een behandeling per maand  of langer.

Maar nogmaals dit is een algemeen schema en we kijken natuurlijk hoe de behandelingen aanslaan. Soms zijn zelfs twee of drie behandelingen al genoeg. Soms kan je verder met kruiden of het veranderen van een paar leefregels om weer in balance te komen.

8. Heeft acupunctuur bijwerkingen en is het veilig?

Het grote voordeel van acupunctuur is dat het mits het door een bekwame therapeut wordt toegepast, praktisch geen bijwerkingen heeft. Ik ben constant aan het bijleren om mijn techniek te perfectioneren zodat ik u zo goed mogelijk kan helpen. De naalden die ik gebruik zijn steriel en voor eenmalig gebruik. Deze worden na gebruik weggegooid in een speciale container en afgevoerd.

In de praktijk zie ik alleen maar positieve bijwerkingen die het resultaat zijn van de holistische werkwijze van acupunctuur. Behalve andere kwaaltjes die ook verdwijnen, voelen mensen zich na de behandeling ook vaak erg ontspannen en energiek.

9. Moet ik stoppen met mijn medicatie als ik met acupunctuur begin?

Stop nooit met medicatie zonder overleg/toestemming met je behandelend arts. Het is niet nodig om te stoppen met medicatie om te beginnen met acupunctuur. Als je medicatie gebruikt dan hoor ik dat wel graag voor de behandeling om een goed beeld te krijgen wat er speelt.

10. Is er wetenschappelijk bewijs voor acupunctuur?

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar acupunctuur. En met positief resultaat, zodanig dat de World Health Organization (wereldgezondheidsorganisatie) al erkent dat 130 verschillende soorten ziekten op acupunctuur reageren.

www.acupuncturetoday.com is een goede website om studies te raadplegen over acupunctuur.